'Vertical lawn plays both a social and an ecological role'

Hi Lawn

Artist Studio and Residence

 

The site is part of a 30 acre donation in Oak Cliff north of Dallas, Texas. The land is mostly a wooded preservation area with a remaining 5 acre strip of a geologically sensitive escarpment zone defining its east-west edge along Jefferson Boulevard.

A sensitive site condition vertically assigns program anchored by public function at ground level. Public accessible program like gallery and office function anchor first level function. 
 

The residences and work studios are built above the second level roof deck. Generously dimensioned stairs predominantly address the south facade. The roof of the continuous stairs carries a lawn to each studio and residence. The vertical lawn plays both a social role between artists, and an ecological role shading on the south elevation. 

Related Projects